(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.data-privacy-src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-58937473-2', 'auto'); ga('send', 'pageview');

Otvorený list riaditeľke Bábkového divadla na Rázcestí

Home/Aktuality/Otvorený list riaditeľke Bábkového divadla na Rázcestí

V Bratislave dňa 28. septembra 2015

Vážená pani Iveta Škripková,
riaditeľka Bábkového divadla na Rázcestí,

tento list adresujeme Vám a Bábkovému divadlu na Rázcestí v mene obce divadelných kritikov organizácie Slovenské centrum AICT (členská organizácia Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov).

V súčasnosti opäť s obavami sledujeme dianie v Banskobystrickom samosprávnom kraji, ktoré sa momentálne dotýka aj Vášho divadla. Považujeme za neprípustné, aby predseda BBSK Marian Kotleba svojvoľne rozhodoval o financiách, ktoré ste iniciatívne získali z iných zdrojov. Váš projekt STOP EXSTRÉMIZMU považujeme za potrebný príspevok ku vzdelávaniu mládeže v oblasti ľudských práv a k témam ako xenofóbia či rasizmus. O jeho opodstatnenosti svedčí aj dotácia pridelená z Ministerstva zahraničných vecí. Súčasťou projektu je predstavenie inscenácie List čiernemu synovi, ktorá vznikla adaptáciou poviedky Ireny Brežnej. Brežná – pôvodom zo Slovenska, mnohonásobne oceňovaná spisovateľka a vojnová reportérka, je medzinárodne uznávanou autorkou, pravidelne publikuje v nemeckých a švajčiarskych médiách, jej prózy vyšli v nemčine aj v slovenčine. Inscenácia List čiernemu synovi je intímnou výpoveďou ženy – matky, ktorá sa po celý život stretáva so stereotypmi a xenofóbnymi prejavmi.

Bábkové divadlo na Rázcestí zodpovedne pristupuje k výchove nových divákov nielen prostredníctvom vzdelávacích projektov o divadle, ale rozširuje ich obzory práve projektmi ako sú STOP EXTRÉMIZMU, Lexikón sexizmu, Ženské úteky a pod. Dúfame, že sa Vaša situácia, ktorá je určite len nezmyselným nedorozumením, okamžite vysvetlí a predseda BBSK dotáciu podpíše. Vyjadrujeme Vám plnú podporu pri realizácii projektu aj pri riešení situácie.

Za výbor Slovenského centra Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov

Zuzana Uličianska, predsedníčka
Dária Fojtíková Fehérová, podpredsedníčka
Lenka Dzadíková, členka výboru
Lucia Lejková, členka výboru
Michaela Mojžišová, členka výboru

Vážená pani
Mgr. art. Iveta Škripková
riaditeľka
Bábkové divadlo na Rázcestí
Skuteckého 14
975 90 Banská Bystrica

Na vedomie:
TASR
SITA

 

Uverejnené: 28. septembra 2015Kategórie: Aktuality

Zanechajte komentár

Go to Top